Welke duurzaamheidsklasse en kwaliteitsklasse hout kies je best voor een weideomheining?

In de houtwereld wordt gegoocheld met de termen duurzaamheidsklasse en kwaliteitsklasse. Maar wat betekent dit?

In de wereld van hout – en dus ook in de wereld van de weideomheiningen – wordt vaak gegoocheld met de term ‘duurzaamheidsklasse’ en ‘kwaliteitsklasse’. Maar wat wordt er precies bedoeld met elke term? En waar let je best op bij het kiezen van de perfecte weideomheining in jouw situatie? We leggen het je graag uit in deze blog. 

Wat is het belang van de duurzaamheidsklasse? 
De duurzaamheidsklasse is eigenlijk het belangrijkste voor het beoordelen van hout voor weideomheiningen. De duurzaamheidsklasse geeft weer in welke mate het hout bestand is tegen ongunstige situaties. Weideomheiningen staan per definitie in natte en vochtige omgevingen, waarbij de palen permanent in contact staan met de vochtige grond.

Dat is meteen ook de reden waarom wij uitsluitend kiezen voor hout van de beste duurzaamheidsklasse (1-2). Op die manier ben je verzekerd van een lange levensduur voor je weideomheining en gaat deze niet snel rotten.

Voor de duurzaamheidsklasse geldt er een vaste Europese norm. Zo wordt de duurzaamheidsklasse van een houtsoort gemeten door onbehandeld hout in een testsituatie in contact te brengen met de grond. Vervolgens wordt geregistreerd hoe lang het duurt vooraleer het hout is aangetast. 

Wat is het belang van de kwaliteitsklasse? 
De kwaliteitsklasse daarentegen is geen vastgelegde en meetbare standaardnorm. Elk land en elke houtsoort heeft wel zijn eigen indeling in kwaliteitsklassen. De kwaliteitsklasse zegt bovendien niets over de levensduur, wel over het uitzicht van het hout. 

Zo is hout van zogeheten eerste keuze afkomstig uit de binnenste kern van de stam. Dit betekent dat dit hout geen holtes of oneffenheden bevat. Zo gebruiken wij voor onze tropische houtsoorten altijd hout van eerste keuze.

Ontdek onze verschillende types weideomheiningen.

Wij komen vrijblijvend langs en geven advies op maat voor de beste weideomheining.